Hydrogel – Půdní kondicionér

Váza s hydrogelem

Na první pohled se hydrogel jeví jako obyčejný bílý prášek, který však při styku s vodu změní konzistenci a přetvoří se v gel. Tato hmota do sebe dokáže absorbovat velké množství živin a hlavně vody, čímž zajistí kořenům vláhu a živiny na dlouhou dobu a tím sníží frekvenci zavlažování, což také sníží náklady na hnojení a zavlažování. Kromě toho zabraní vyplavování potřebných živin a zvyšuje šanci přežití všech nových stromů a rostlin.

 

Možná Vás teď napadne myšlenka, jak vlastně takový hydrogel funguje? Princip půdního kondicionéru je prostý. Jedná se o organický polymer tvořený uhličitanem draselným, jehož hlavní schopnost je ukládat vodu. Při dešti kondicionér nasaje vodu, a jakmile začne půda vysychat, znovu jí dodá živiny i vláhu. Takto je schopenhydrogel přípravek fungovat po dobu až 9 let.  Výhodu je, že rostlinky dokáže hydrogel vyživovat i pod bodem mrazu.
Využití půdních kondicionérů je velmi široké, používají se při klíčení nových semen nebo i pří pěstování užitkových nebo balkonových rostlin, hlavní uplatnění mají zejména při pěstování v extrémních podmínkách. Využívány jsou, ale také při tvorbě veřejné zeleně nebo travnatých hřišť, kde je náročnější rostliny pravidelně zavlažovat. Hydrogely se aplikují také při transportu a skladování rostlin, čímž se výrazně zvýší životnost rostlin. Jelikož se jedná o ekologický přípravek je také hojně využíván lesazenice květinsníky vinaři nebo zemědělci při pěstování některých plodin.
Aplikace je velmi jednoduchá a rychlá. Granule se ve správném poměru přimíchají do substrátu nebo zeminy. (Doporučená dávka je 2-3g/l zeminy.) Zeminu důkladně promícháme a rostliny zasadíme. U menších rostlin je možnost aplikace pomocí máčení nebo poprašování kořenů.  Kořeny se namáčí do připraveného gelového roztoku a poté zasadí, forma poprašování, naopak spočívá v tom, že kořenový systém se důkladně namočí vodou, potom se popráší hydrogelem a poté opět se opatrně pokropí vodou.

Kromě běžného hydrogelu nabízí náš trh také jinou formu půdních kondicionérů TerraCottem.  Tento půdní kondicionér se skládá s dvaceti různých složek, které přispívají ke zvýšení přístupnosti hnojiv, zlepšují půdní strukturu a napomáhají růstu kořenů. TerraCottem narozdíl od klasického hydrogelu obsahuje směs hnojiv, stopové prvky a růstové stimulátory, čímž je jeho účinnost efektivnější. Je vhodný zejména pro výsadúčinek terracottemuby v degradovaných nebo problematických půdách. Růstové stimulátory zlepšují klíčivost semen mají schopnost aktiv
ace prodlužovaní kořenových buněk a jejich dělení, kromě toho podporují růst listů a produkci biomasy. Vhodný je také pro přesazování rostlin, snižuje totiž riziko přesazovacího šoku, což sníží ztráty při výsadbách.
terracottem

 

 

Aplikace je stejná jako u běžných hydrogelů, granule se zapraví do půdy nebo se při výsadbě promísí se substrátem.

 

 

Princip fungování TerraCottemu