Travní koberce nebo setý trávník?
Travní koberce nebo setý trávník?
Travní koberce nebo setý trávník?
Travní koberce nebo setý trávník?

Travní koberce nebo setý trávník?

Už se vám nelíbí váš starý trávník? Toužíte po krásné nové zelenající ploše? To je pravý čas pro rozhodnutí založit trávník nový. Pokud jste se již tak rozhodli, jistě Vám myslí proběhla myšlenka jaký způsob založení je nejlepší. Zda zvolit rychlejší  způsob trávních koberců  nebo klasický způsob výsevu. Jako vše každá varianta má své pro a proti. Proto Vám přinášíme srovnání obou variant, aby vaše rozhodování bylo v budoucnu jednodušší.

Travní koberce

Travní kobercem rozumíme předem vypěstovaný trávník, který se pěstuje ve speciálních travních školkách. Ten je následně strojově odříznut v pásem nejvýše 45cm i s potřebných drnem a svinut. Než však dojde k prodeji je travnímu koberci věnována téměř roční péče, aby byl jeho vzhled co nejhezčí.  Proto by nás nemělo logicky překvapit, že náklady na tohoto založení jsou o něco vyšší. Ovšem kromě lepšího vzhledu a rychlosti nese i další výhody. Takový trávník je schopný plné zátěže do 3 týdnů, je proto vhodný na plochy, které jsou více zatěžované. Travní koberce jsou také více odolný vůči nepříznivým podmínkám, jakými jsou sucha nebo záplavy. Krom toho jsou trávní pásy většinou bez plevelné, bez mechu a chorob.

 

Setý trávník

Setý trávník je vhodnější pro menší a méně zatěžované plochy, jelikož jeho zakládání na malých plochách je snadnější. Rozhodující v tomto případě je také cena, náklady na setý trávník jsou daleko nižší, ale musíme počítat s o to delší dobu než se nám zahrada či travnatá plocha zazelená a běžná zátěž je možná, až po několika měsících. Musíme také počítat s větší údržbou v prvních týdnech a to zejména, abychom se vyhnuli zaplevelení. Výsledek, ale setého trávníku je ve finále stejně pěkný jako u trávníku kobercového, i když většina lidí v dnešní době volí variantu první.

Zakládání travních ploch

Příprava půdy je pro oba způsoby totožná a je velmi důležitou součástí úspěšné dlouhodobé péče o budoucí zahradu. Nejdříve je nutné  půdu odplevelit, odstranit kameny a prokypřit vhodnou technikou. Hlavní je také urovnat terén, aby se v budoucím trávníku neobjevily výrazné nerovnosti. V případě pokládání travního koberce je vhodné do vrchní vrstvy přidat hrubší písek k odlehčení zeminy. Poměr substrátu a písku je optimálně něco mezi 60/40.  Poté se můžeme pustit do výsevu nebo pokládky travních pásů. Současně s výsevem trávníku je vhodné aplikovat pomalu rozpustná startovací hnojiva a sestavit další plán hnojení.

Pokud hledáte bezúdržbový trávník, zvolte umělý trávník.