Mulč? Proč ano.

Ačkoliv se může zdát, že tato metoda je pouze estetickým prvkem zahrady, opak je pravdou. Nejenže výběr správné mulči, dá vaší zahradě ráz, ale také Vám ušetří spoustu starostí do budoucna.

Mulčování je důležité hlavně v začátku zakládání zahrady, kdy je holá půda málo úrodná, suchá a převážně zaneřáděná plevelem. Mulčování vlastně není žádným překotným vynálezem, jedná se pouze o okopírování toho, co dělá sama příroda.  Jednoduše se jedná o pokrytí půdy, převážně organickým materiálem.

Používaných materiálů na mulčování je mnoho, my Vám některé více přiblížíme.

Drcená kůra, štěpka:  Jedná se nejčastěji využívaný materiál. Nejvíce dostupná kůra i štěpka pochází ze smrků a borovic, ale právě ta není příliš vhodná k trvalkám nebo listnatým keřům. Vytváří kyselé pH a obsahuje látky jehličnanů, které mohou způsobit pomalejší růst rostlin.  Vhodná je naopak k rododendronům, ke koniferám nebo do vřesovišť, kde kyselejší pH nevadí. Štěpka pocházející z listnatých stromů je nejlepší, jelikož je vhodná ke všem druhům rostlin a na všechny druhy zahrad.

 

mulčování kůrou

Sláma: Ze všech materiálů je nejvhodnější, má výbornou strukturu a pěkný vzhled. Je velmi vzdušná a snadno dostupná, ale nevýhodou je, že brzo svůj vzhled ztrácí a je nutno ji častěji obměňovat.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Štěrk, oblázky:  Tato oblíbená metoda mulčování, pochází z Asie a nejčastěji ji můžeme vidět právě na asijských zahradách. Mulč z obrázků se hojně rozrůstá i u nás. Tento způsob má výhodu v dlouhé životnosti, ale také rozmanitém vzhledu, je možné využití mnoho rozličných tvarů a barev. Ideální je tato mulč pod bylinky, neboť dobře akumuluje vlhkost a teplo.

štěrk

 

 

 

 

 

 

 

Možná se ptáte, jaké výhody mulčování vlastně má. Výhod, které sebou nese je spousta. Zaprvé dobře provedená mulč chrání půdu před vysycháním, čímž snižuje potřebu zavlažování a vytváří ideální mikroklima pro růst rostlin. Také se postupem času rozkládá na humus a tím pomáhá vytvářet novou zeminu. V neposlední řadě brání růstu plevelů a ušetřuje práci s údržbou.