Zakládání střešních zahrad
Zakládání střešních zahrad
Zakládání střešních zahrad

Zakládání střešních zahrad

Střešní zahrady jsou trendem v severních zemích a to zejména v Dánsku, ale poslední době se začali rozšiřovat i u nás a bývají čím dál více oblíbené.

Realizace takové zahrady je však velmi náročná a ani ten nejodvážnější kutil by se do takové zahrady neměl pouštět bez odborné pomoci. Odbornici totiž spíše podchytí veškerá rizika a doladí sebemenší detaily.
Ideální je, pokud plán střešní zahrady vznikne současně s plánem domu, není však překážkou vytvořit takovou zahradu i na střeše starého domu.

Pokud, se rozhodnete, pro realizaci je vhodné vypsat na papír všechny představy a požadavky, které by měla plnit. A tento seznam donést odborníkovi, který jej odborně zhodnotí. Nebojte se předhazovat vlastní fantazie a představy. Před realizováním těchto fantazií je však dobré zjistit si základní technické požadavky a to zejména.

  • Únosnost střešní konstrukce.
  • Ochrana před prorůstáním kořenů do konstrukce střechy
  • Izolace proti vnikání vody.
  • Sklon střechy do 30°.
  • Výška atiky.
  • Posudek statika.

Vybrat si můžeme ze dvou typů střešních zahrad, jedná se o extenzivní a intenzivní střešní zahrady. První typ extenzivní zahrady jsou v podstatě suché zahrady a mají velmi malou nosnost. Osazují se většinou speciálními rostlinami odolnými vůči extrémním podmínkám. Tato střecha má funkci hlavně a pohledovou a estetickou, a podobá se suché zahrádce nebo větší skalce.  Naopak extenzivní střešní zeleň nazývané také jako střešní parky mají nosnost velkou, což znamená, že výška substrátu může dosahovat až jednoho metru a umožňuje pěstování stromů, keřů i trávníku. Pokud je taková zahrada kvalitně a dobře založená téměř se vyrovná zahradě na povrchu. Tento typ střech je náročnější  na údržbu a samotné založení.

Důležitou součástí střešní zeleně jsou rostliny v nádobách.

Střešní zahrady nabízejí kromě estetického zážitku, také spoustu jiných nesporných výhod. Například chrání střešní konstrukci a tepelně ji izoluje, produkují kyslík, čistí vzduch od prachových částic, dále zadržují srážkovou vodu, dále tlumí hluk a vytváří dokonalou termoregulační vrstvu.