Prodlužte život bylinkám ze supermarketu
Prodlužte život bylinkám ze supermarketu

Prodlužte život bylinkám ze supermarketu

Koupíte-li si v obchodě s potravinami krásně vypadající bylinku v květináči, může se vám za pár dní stát, že Vám odejde před očima. Důvod je prostý pěstování těchto bylinek je velice rychlé a nemají při růstu příliš prostoru, pro je jejich životnost velice krátká. Vy však můžete této nepříjemnosti velice jednoduše předejít.

Rostlinky potřebují prostor, odejměte z rostliny plastový kontejner. Kořenový bal opatrně oddělte oběma rukama na poloviny a obě poloviny oddělte ještě jednou. Tímto vám vzniknou čtyři přibližně velké kusy. Ty zasaďte jednotlivě do květináčů.

Dalším důležitým krokem je správné zastřižení bylinek. Napočítejte dvě patra lístků od kořenů, a pokud má druhé patro již nové lístečky zbytek zastřihnete. (Odstřiženou část můžete skvěle zužitkovat.) Tímto zásahem docílíte, že stonky rychleji zesílí a rostlina se zkošatí. Důležité, ale je zastřižení provést dříve než rostlinky začnou kvést. Rozsazené bylinky postavte na misku, do které nalijte pár centimetrů vody. Bylinky se sami zotaví a zesílí a časem je možné sazenice přesadit například do okrasného záhonu.