Bylinková zahrádka
Bylinková zahrádka

Bylinková zahrádka

Moderní doba má mnoho trendů a jedním z nich je neodmyslitelně zakládání vlastních bylinkových zahrádek a jejich následné využívání v kuchyni a při domácích léčbách.
Bylinkovou zahrádku můžete založit nejen na vlastní zahradě, ale i na balkoně nebo terase. V zahradách se obvykle tyto bylinkové zákoutí vysazují v místech, kde se nachází posezení, neboť tato místa se většinou nachází na výsluní a krom toho je vůně těchto rostlin velice uklidňující.

Bylinky potřebují nejen sluneční paprsky, ale také mají rádi závětří. Vyhněte se stinným místům a místům orientovaných na sever. Vyžadují propustnou nejlépe kamenitou půdu (těžké půdy je možné zlehčit pískem). Důležitá je také pravidelná zálivka.

Způsobů jak zahrádku založit je mnoho. Jedním ze způsobů je možnost vysazovat bylinky mezi zeleninové záhony, výhodou tohoto způsobu je, že bylinková vůně působí jako odpuzovač škůdců. Druhou možností je vytváření přímo vlastního zákoutí. Lze vytvořit krásnou bylinkovou skalku z kamenů nebo využití starých tvárnic, které lze libovolně poskládat. Pěstování bylin na terasách nebo balkonech je také velice jednoduché. Dnešní obchodní domy nabízejí širokou škálu truhlíků nebo bylinkových pyramid. Mezi nejoblíbenější bylinky pěstované pro vlastní potřebu nepochybně patří například majoránka, bazalka, bobkový list, petržel máta peprná nebo mateřídouška.